T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / GÜLNAR - Gülnar Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Çocuk Gelişim Bölümü

  ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI MESLEK TANITIMI

         Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı; Çocuk gelişimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve dav­ranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini destekleyen (fiziksel,  psikomotor,zihinsel,dil,sosyal ve duygusal), plan yapan, uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapan, çocukları tanıma tekniklerini uygulayan bir alandır.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi programı; çocukların sağlık, gelişim, beslenme ve eğitimi konusunda bilgili olan; onların zihinsel, bedensel, duygusal ve toplumsal gelişmelerine yardımcı olmak için eğitim programları hazırlama ve uygulama, ana – babalara çocuklarına ilişkin sorunlarında yol gösterme ve rehberlik çalışmaları düzenleme konularında çalışacak eleman yetiştiren bir bölümdür. O -18 yaş arasındaki normal gelişim gösteren, özel eğitim gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suçlu çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal) destekleyici teorik ve uygulamalı eğitim programları ile, çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan Çocuk Gelişimi Eğitimcisi yetiştirmektir.

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Eğitim Süresi, Ders içeriği:Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Öğretmenliğinin eğitim süresi Dört yıldır. Eğitim süresince; Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, derslerinin yanı sıra alana yönelik Sosyoloji, Anne-Çocuk Sağlığı, Çocuk hastalıkları, Özel Eğitim, Aile ilişkileri, Eğitim Felsefesi ve Çocuk Ruh Sağlığı, Çocuk gelişimi psikolojisi, anatomisi ve biyolojisi alanlarında eğitim verilir. Plan yapmak ve uygulamak için gerekli bilgileri öğrenir. Müzik, drama, oyun kollarında bilgi sahibi olur. Engelli çocukların özellikleri ve entegre eğitimi konusunda bilgi edinir. İnsan ilişkileri ve psikolojisi konusunda dersler alır. Çocuk sağlığı, ilk yardım ve benzeri sağlıkla ilgili dersler alır. Ayrıca uygulamalı derslerle ve yuva-anaokulu pratiği gibi staj programlarıyla öğrencilere deneyim kazandırılmaktadır.

          Öğrenciler, O – 18 yaş grubundaki bebeklik, okul öncesi, okul ve gençlik çağlarındaki çocukların tüm gelişim alanlarında gelişim düzeylerini belirleme ve izleme; gelişim düzeylerine uygun destekleyici eğitim programları hazırlama, eğitimsel çevre düzenlemesi yapma, program uygulama ve denetleme; programın çocuğa, ailelere ve diğer ilgililere katkı sağlayıp sağlamadığını izleme ve yeni düzenlemeler yapma; ailelere, çocuk gelişimi ve eğitimi alanında hizmet veren kişilere, kurum ve kuruluşlara alanla ilgili danışmanlık verme ve işbirliği yapma; toplumu bu konularda bilinç­lendirme ve çocuk – aile ile ilgili disiplinlerle koordinasyon kurarak çalışma formasyonu ile donatılmış olarak mezun olmaktadırlar.

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Çalışma Ortamı: Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, sınıfta görev yapar, görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı genellikle gürültülü ve temizdir.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Mezunlarının aldıkları unvan: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Bölümü mezunlarına "Lisans Diploması" verilir ve "Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni" unvanı verilir.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Mesleğin gerektirdiği özellikler: Çocuk gelişimi öğretmeninin hem alanıyla hem de öğretmenlik mesleğiyle ilgili niteliklere sahip olması gerekmektedir. Çocuk gelişimi öğretmeni olmak isteyenlerin; Gelişim psikolojisine ilgili ve bu alanda başarılı, çocukları seven, onlarla beraber olmaktan sıkılmayan, çocukların duygularını anlayabilen, çocuklar üzerinde gerekli disiplini sağlayabilen, düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, iyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, insanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı, öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, girişimci, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Mezunları ne iş yapar? İş Olanakları:

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Bölümü mezunları;

*Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinde öğretmen olarak,

* İlköğretim okulları ile resmi ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, anasınıfı, çocuk kulübü gibi okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen olarak,

* Sağlık Bakanlığına bağlı yuva ve kreşlerde çocuk gelişimi elemanı olarak,

*Hastanelerde yatan çocukların eğitim ve eğlence etkinliklerini sağlayan yardımcı hastane elemanı olarak

 *Çocuk hastanesi ve ana – çocuk sağlığı merkezlerinde sağlam çocuğun fiziki ve ruhsal gelişiminin incelenmesinde danışman olarak, 

*Televizyon ve radyo çocuk programları yapımcısı, çocuk kitapları ve benzeri materyal hazırlamada kitle haberleşme danışmanı olarak çalışabilirler..

* Ayrıca bu bölüm mezunları kendi işlerini de kurabilirler.

 

Son olarak;  

Erken çocukluk yılları (okul öncesi eğitim) çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Kadının çalışma hayatına atılması ve okul öncesi eğitimin öneminin giderek daha da anlaşılması nedeniyle Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı hızla gelişen bir alandır. Buna bağlı olarak Okul öncesi eğitim kurumlarına olan talebin artmasıyla yuva, kreş, bakımevi sayısı da artış göstermiş, doğal olarak çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanlarına duyulan ihtiyaçta da artış görülmektedir. Bu kurumlarda görev alacak nitelikli ve iyi yetişmiş eleman ihtiyacı da gün geçtikçe önem kazanmaktadır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.02.2018 - Güncelleme: 10.11.2022 11:34 - Görüntülenme: 394
  Beğen | 2  kişi beğendi