T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / GÜLNAR - Gülnar Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Bölümü

 

GÜLNAR HATUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM ALANI 

, Güzellik ve Saç Bakımı Alanı alanı altında "kuaförlük" ve  "güzellik uzmanlığı" dallarında  hazırlanan öğretim programları ülkemizde meslek edindirme, nitelikli ve eğitimli eleman yetiştirme, bu elemanların sektörün ihtiyacını karşılamak üzere istihdamı, üniversitelerin ilgili bölümlerine öncelikli olarak kabulü ve ihtiyaç duyulan bu elemanların kısa sürede kişisel hizmet sektörlerinde katkıda bulunması açısından önem kazanmaktadır. 
Dünya'da hızla değişen kozmetik ve kişisel hizmet sektörü, pazar ekonomisinde büyük bir paya sahiptir. Değişen yaşam şartlarıyla birlikte insanların kişisel bakımlarına önem göstermeleri sektörde nitelikli elemanlara olan ihtiyacı artırmaktadır. 
Güzellik ve Saç Bakımı Alanı programında; 
1. Saç Bakımı, 
2. Güzellik Hizmetleri dalları yer almaktadır.

Gülnar hatun mesleki ve teknik Anadolu lisesi olarak okulumuzda çok kapsamlı bir atölyemiz vardir ,her türlü araç ve gereçler okulumuzun güzellik ve saç bakım hizmetleri bölüm adına mevcuttur. Öğrencilerimiz ilk olarak teorik daha sonra EBA üzerinden bölüm dersleriyle ilgili slayt gösteriler ve uygulamalı video gösterimleri izletilmektedir.daha sonra uygulamaya gecilip kuaförlük atölyesinde öğrencilerimiz uygulama yapmaktadır.

Okulumuz kapsamında bölümümüz ile ilgili sosyal faaliyetler sık sık tekrar edilmektedir. 

Hedefimiz:bölüm öğrencilerimizi meslek derslerinin önemini vurgulamak,bu bölümden mevun olduktan sonra universite ve meslek adına sektöre egitimli bireyler yetiştirmektir. Bölümümüz hızla gelişmekte olup her alanı içine kapsayan bir meslek dalı haline gelmiştir.

Bölümümü zden mezun olan ögrencilerimiz,usta öğretici ve  iş yeri açma belgesi verilmektedir. Böylelikle bölümden mezun olan öğrencilerimiz iş yeri acma mertebesine sahip olacaktır.

Teknolojik gelişmelere paralel olarak, sektörün beklentileri doğrultusunda geliştirilen Güzellik ve Saç Bakımı Alanı alanı programı gelişmelere göre sürekli güncellenmeye uygun bir yapıda tasarlanmıştır. Böylece tüm gelişme ve yenilikleri kısa sürede programa yansıtmak mümkün olabilecek ve mezunlar kazandıkları mesleki yeterlikleri doğrultusunda istihdam edilebileceklerdir. Dolayısıyla Güzellik ve Saç Bakımı Alanı  Öğretim Programının sektörün ve mesleki eğitim sisteminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacaktır

 

 

 

 

 

 

SEKTÖR

KİŞİSEL HİZMET

ALAN

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM ALANI

ALANIN TANIMI

Güzellik ve Saç Bakımı Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Güzellik ve Saç Bakımı Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

DAL PROGRAMI, TANIMI VE AMAÇLARI

1. SAÇ BAKIMI

Tanımı: Kuaförün sahip olduğu, saç şekillendirme, saç renklendirme, saç kesimi ve saç bakımı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 
Amacı: Güzellik ve Saç Bakımı Alanında kuaförlük mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

2.GÜZELLİK HİZMETLERİ

Tanımı: Güzellik uzmanın sahip olduğu, yüz ve vücut bakımı ile ilgili temel işlemleri tekniğine uygun yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Güzellik ve Saç Bakımı Alanında  güzellik uzmanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanlarıyetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek Liselerine girişte yapılan sınavda başarılı olup sıralamada bu bölüme girmeye hak kazanmak. Öğrencilerin sağlık durumu, Güzellik ve Saç Bakımı Alanı alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI

Güzellik ve Saç Bakımı Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Bayan ve erkek kuaför salonlarında, 
2. Güzellik salonları ve merkezlerinde, 
3. Masaj salonları ve merkezlerinde, 
4.  Spor merkezleri ve salonlarında,
5. Termal otellerde, 
6. SPA, thalosso terapi ve bakım merkezlerinde, 
7. TV kanallarında, 
8. Tiyatro salonlarında, 
9. Kozmetik satış noktaları, 
10. Kozmetik imalatçılarında , 
11. Kamu kurum kuruluşları içerisindeki kuaför ve güzellik salonları vb. 
yerlerde çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.

2. Programın uygulanabilmesi için Kuaförlük ve Saç Bakımı Alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

EĞİTİMCİLER

1. Programın uygulanmasında Güzellik ve Saç Bakımı alanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimi olan alan öğretmenleri görev almalıdır.

2. Programın uygulanmasında gerektiğinde Kuaförlük ve Saç Bakımı Alanında sektör deneyimi olan usta öğretici, teknisyen ve meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Millî Eğitim ve Kültür  Bakanlığı Sınıf Geçme ve Sınav Tüzüğü'ne göre çeşitli ölçme araçları kullanılarak öğrencilerin değerlendirilmesi esastır. Buna göre;

1. Dersin altındaki modüllerin işlenişi sırasında kazandığı (bilgi, beceri ve tavırlar) yeterlikler,

2. Okulda, işletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilerek öğrencilerin dersteki başarısı belirlenir.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Güzellik ve Saç Bakımı Alanının  devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde  değerlendirilir

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Güzellik ve Saç Bakımı Alanı alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Modüler öğretime yönelik ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.

1. Öğretmenler öğrencilere rehberlik eder.
2. Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.
3. Öğrencilerin aktif olması sağlanır.
4. Öğrenciler araştırmaya yönlendirilir.
5. Öğrenciler kendi kendilerini değerlendirebilir.
6. Öğrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR

Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, sektör, meslek odaları ve meslek elemanları ile işbirliği yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;

1. Alanlardaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Güzellik ve Saç Bakımı Alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

Güzellik ve Saç Bakımı Alanı  haftalık ders çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içeriğindeki eğitim öğretim uygulamaları yapılır.

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.02.2018 - Güncelleme: 10.11.2022 11:34 - Görüntülenme: 380
  Beğen | 4  kişi beğendi